PROGRAM LEÍRÁS

A Betegszervezetek Akadémiája azért jött létre, hogy az egészségvédelemmel, betegek jogaival, fogyatékos üggyel, tartósan beteg emberek vagy más betegek érdekeivel foglalkozó magyarországi civil szervezetek fejlesztését segítse.

Mivel úgy gondoljuk, hogy egy ilyen kezdeményezés alapköveit csak a betegszervezetekkel közösen tudjuk lerakni, a Nemzeti Betegfórum (NBF) online kutatása és egy betegszervezeti Szakértői Fórum eredményeiből alakítottuk ki a program részleteit.

Így a betegszervezeti szektort érintő legfontosabb kérdéseket, illetve a szektor fejlesztésének lehetőségeit tudjuk figyelembe venni programunkban.

kiskep

A Betegszervezetek Akadémiájának legfőbb céljai a következők:

icon
Előadás sorozat

Oktató előadás sorozat és online anyagok összeállítása, melyek segítségével a magyar betegszervezetek jelenlegi igényeik alapján a legjobban tudják majd ellátni feladataikat és fejleszthetik képességeiket.

icon
Segítség

Segíteni a betegszervezeteket a betegségekhez kapcsolódó anyagok létrehozásában, a szakmai információ átadásában a kutatás-fejlesztéshez és a klinikai vizsgálatokhoz kapcsolódóan.

icon
Együttműködés

Hidat építeni a betegek és orvosok között a jobb együttműködés érdekében.

icon
Fejlesztés

Segíteni a betegszervezetek hálózatának fejlesztését, hogy azok jobban kiaknázhassák lehetőségeiket a tájékozott betegekért.

Az NBF online kutatási eredményei

A Nemzeti Betegfórum kezdeményezésére 2016. márciusában véleménykutatásban vett részt 106 betegszervezet, közülük 56 küldte be a kutatás során a válaszait. A kutatás formája online kérdőív kitöltés volt. Az 56 betegszervezet válasza alapján a következő hat fontos problémát azonosította a kutatás:

  • forráshiány / adománygyűjtés,
  • betegjogok,
  • önkéntesek toborzása,
  • betegségekkel kapcsolatos kommunikáció,
  • az utódlás hiánya,
  • hálózat fejlesztés.